Kivel utazzunk?

Kivel utazzunk:

Csak engedéllyel rendelkező utazási irodával utazzunk.

Nézzen körül: Megbízható utazási irodák

Az utazási vállalkozókat a MKEH tartja nyilván. Utazásszervező irodák vagyoni biztosítékkal rendelkeznek, amely garanciát jelent például arra., hogy amennyiben fizetésképtelenné válik az iroda, akkor a befizetett pénzünket visszakapjuk illetve a kint rekedt utasok haza lesznek szállítva.

Az engedéllyel rendelkező irodáknak - legyen az utazásszervező vagy utazásközvetítő-  kötelezően szükséges alkalmazni úgynevezett tevékenységért felelős személyt, aki garancia a szakmai tudásra.

Nézzen körül a honlapunkon és azok az utazási irodák, akik a megbízható utazási irodák listában szerepelnek,  a pénzügyeik-, a cégiratai rendben vannak azokhoz forduljon bizalommal.

Utazásszervező és az utazásközvetítő utazási irodák egyezőségeiről és egyediségeiről itt olvashat: Utazásszervező utazásközvetítő jellemzői.

Hol tájékozódjunk és mire figyeljünk?

  • Mindenek előtt ezen a honlapon tájékozódjon: Megbízható utazási irodák.
  • A legfontosabb, hogy igyekezzünk olyan utazási irodát, illetve utazásszervezőt választani, amelyről rendelkezünk pozitív referenciával.
  • Legyünk nagyon óvatosak az internetes, már az első pillantásra is gyanús hirdetményekkel szemben.
  • Nézzük meg egy weblapnál a Kapcsolat oldalon, hogy van-e valós iroda és nem csak egy mobilszám és egy email cím.
  • A túlságosan alacsony, a piaci árnál feltűnően kedvezőbb ajánlatok esetén olvassuk el az apró betűs részeket, személyesen, telefonon vagy az interneten érdeklődjünk a teljes körű szolgáltatás végső összegéről. És még egy fontos tudnivaló: a 281/2008-as kormányrendelet, mely szabályozza az utas és az utazásszervező közötti szerződést, már előírja, hogy az utazásszervezőknek a katalógusaikban, a kiadványaikban fel kell tüntetni a szálloda-besorolási kategóriát is, ami megfelel a magyarországi besorolásnak.
  • A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján úgynevezett feketelistát még nem találunk, de a közzétett dokumentumokban az eljárás alá vont cégek nevesítve vannak. Az NFH azt kéri a fogyasztóktól, hogy bejelentéseikkel segítsék munkájukat és a feltáró-bizonyító tevékenységet, hiszen az esetek döntő hányadában éppen a bizonyíthatóság szab gátat az eredményes eljárásnak.
  • A másik lehetőség, ha kontrollálni szeretnénk az utazási irodát, ha megtekintjük a megyei Békéltető testületek honlapjait, ahol a nem teljesített ajánlások esetében a vállalkozások név szerint szerepelnek.  
  • Ha a megbízható utazási irodák listában megtalálja az utazási irodára, melyet eredetileg is választani szeretett volna, akkor sincs oka egészen megkönnyebbülni. Nem biztos ugyanis, hogy az utazási iroda - még ha be is jegyezték - nem áll épp a csőd szélén. A pénzügyi hátteret első ránézésre persze kívülállóként nehéz felmérni, de bizonyos jelek utalhatnak arra, hogy az utazási iroda komoly financiális gondokkal küzd.
  • A válságban lévő irodák egyik ismérve például, hogy egymás alá ígérgetnek. Jobbnál jobb akciókat hirdetnek meg, potom pénzért kínálják az utakat olyan helyekre, ahová mások rendesen két-háromszoros pénzért adják az utakat. Az irreálisan alacsony ár és az akciók tömkelege tehát figyelmeztető jel lehet, így nem árt meggyőződnie, valóban ez áll-e a háttérben.