Fekete utazásszervezés

Mit hívunk fekete utazásszervezésnek vagy illegális utazásszervezésnek?

Nem csak akkor lehetséges fekete utazásszervezés, ha nem utazási iroda szervezi utazás.

Egy utazási iroda is tud illegálisan utazást szervezni, akkor ha mondjuk nincs vagyoni biztosítéka vagyis csak utazásközvetítésre van engedélye. Ilyenkor az utazásközvetítő nem végezhet utazásszervezői tevékenységet. Az utazásszervező- és az utazásközvetítő utazási irodákról egy külön oldalon olvashat.

Lényeges szempont annak megítélése, hogy az utazásszervezést és közvetítést rendszeres haszonszerzésre törekedve végzik-e.

Többen úgy gondolják, hogy egy iskolában a tanárok által megszervezett osztálykirándolások illegális utazásszervezésnek nevezhetők.

Az utóbbi időkben az ügyészségi vizsgálatok nem az oktatási intézmények ellen irányultak, hanem a nagy haszonra szert tevő, adózást elkerülő, s az utasoknak garanciákat nem nyújtó szolgáltatók ellen.

A feketén dolgozó szervezők nem tesznek le kauciót, semmi sem garantálja, hogy ha bármi történik, haza tudják hozni az utasokat.


Ide kerülnek a fentieken felül azok ügyeskedők is, akik külföldön fakultatív programokat szervezenek és ahhoz itthon utazás közvetítenek vagy teljes egészében meg is szervezik, úgy,  (utazási irodára vonatkozó engedélyük nincs)  és a két programot összekapcsolják. (pl. búvárklubbok, si utakat kínálók. stb).

A legveszélyesebbek: Akik külföldről komplett csomagtúra szolgáltatást kínálnak, mondjuk egy honlapon keresztül és semmilyen engedéllyel nem rendelkeznek.

Ide kerülnek azok is, akik szállást kínálnak és csak emailen tud velük kapcsolatba lépni az Utas.

Az ilyen honlapok tuljadonosai általában külföldön (de még az is lehet, hogy itthon) élnek és azt írják, hogy van ottani utazási irodájuk. Ez lehet, hogy így is van, de ezzel semmire nem megy egy magyar Utas egy hibás teljesítésnél.

A csak külföldi honlappal rendelkező feketézők mögött nincs olyan engedély,  ami lehetővé tenné az utazásszervezést Magyarországról. Probléma esetén nem tud kihez fordulni a pórul járt Utas.

Az alábbi cégeket, honlapokat kerüljék el, ne fizessenek be náluk semmilyen utazásra, még, ha nagyon kedvezőnek tűnik, akkor sem.

  • Egy utazási iroda sincs ezen a listán!

Hasznos linkek

Az utazási iroda jelen idő szerinti adatait, cégkivonatát, mérlegét és egyéb más hasznos információkat az alábbi olalakon talál meg. Az adatok letöltéshez többségében szüksége lesz az utazási iroda adószámára vagy a cégjegyzékszámára